Wprowadzimy zasadę, aby wszystkie zatwierdzone przez nas projekty, czyli te, które skierujemy do społeczności Das33 na całym świecie, wspierały w pewien sposób Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ

powiedział Michael Mathias.

Mathias zaprezentował zgromadzonym ideę Greenstorc, czyli pierwszego projektu na platformie finansowania społecznościowego Das33.

Chcemy być organizacją działającą na rzecz społeczeństwa, a Das33 nam to umożliwia. W początkowej fazie finansowania naszego projektu potrzebowaliśmy 1,5 miliona euro, a dzięki Das33 zgromadziliśmy tę kwotę w 60 godzin. Wszystko dlatego, że ludzie chcą pomagać. Muszą jednak wiedzieć, na co środki zostaną wydane

powiedział uczestnikom konferencji Paul Flynn, prezes Greenstorc.

Ludzie chcą transparentności. Chcą wiedzieć, jaki mają wpływ na wspierane społeczności. Jest wiele małych organizacji, które działają zgodnie z wytycznymi Organizacji Narodów Zjednoczonych. Ludzie chcą pomagać w osiągnięciu tych celów, lecz potrzebują przejrzystych działań, a właśnie to zapewnia blockchain platformy Das33.

dodał Paul Flynn.

To odczucie podziela również Amir Dossal, prezes i dyrektor generalny Globalnego Forum Współpracy ONZ.

Chciałbym pogratulować Michaelowi, że jest tu z nami w Organizacji Narodów Zjednoczonych. To bardzo ważne, ponieważ cele zrównoważonego rozwoju można osiągnąć jedynie na drodze współpracy. Często sięgaliśmy po tradycyjne rozwiązania, ale one wymagają czasu. To skomplikowane procesy. Jeżeli jednak wykorzystamy potęgę technologii, zyskujemy dużo więcej możliwości

podkreślił Amir Dossal.

Sergio Fernandez de Cordova, prezes Fundacji PVBLIC, powiedział, że projekt Greenstorc na platformie Das33 jest szczególnie interesujący, ponieważ w słabo zurbanizowanych częściach świata umożliwia obniżenie kosztu energii elektrycznej z 4 dolarów do 7 centów za kilowatogodzinę. To realnie odczuwalny wpływ technologii na codzienne życie.

Wyjątkowo ciekawa jest możliwość wdrażania nowych modeli biznesowych. To coś, o co walczymy w ramach komisji ds. blockchain ONZ. Chcemy dotrzeć do kluczowych interesariuszy, którzy rewolucjonizują modele biznesowe. Nie mówimy już wyłącznie o kwestiach zysku. Mówimy o czymś, co napędza rozwój – o tworzeniu powtarzalnych modeli, które są zrównoważone nie tylko pod względem wpływu na środowisko, lecz także z ekonomicznego punktu widzenia

powiedział Sergio Fernandez de Cordova.