Blair Baker, prezes AlliancePay, ogłosił, że pilotażowe rozwiązanie służące do dokonywania cyfrowych płatności, które jest wstępną wersją DasPay, po pierwszych 80 dniach funkcjonowania dowiodło tworzenia się płynności handlowej dla waluty DasCoin.

Podczas odbywającego się w ubiegłą środę webinaru dla społeczności NetLeaders – Blair Baker ujawnił informację, że pierwsze karty AlliancePay są już w produkcji i niebawem będą gotowe do dystrybucji. Baker podkreślił także, że „w przeciwieństwie do nas, twórcy 98-99 proc. kryptowalut na rynku nie myślą jeszcze o czymś takim, jak płynność handlowa”.

W każdej płatności dokonywanej obecnie za pośrednictwem AlliancePay, DasCoiny wymieniane są na waluty konwencjonalne, umożliwiając użytkownikom dokonywanie zakupów w sklepach internetowych. Gdy fizyczne karty będą już w obiegu, AlliancePay uzyska dostęp do sklepów tradycyjnych i bankomatów.

Jak zaznaczył CEO AlliancePay: „Chcemy, aby klienci możliwie szybko otrzymali fizyczne karty i korzystali z nich w bankomatach i bankach, a następnie podzielili się swoimi doświadczeniami.”

Co ciekawe, firma podjęła się także podjęcia analizy zwyczajów zakupowych użytkowników AlliancePay, szczególnie pod względem wartości poszczególnych transakcji.

Obecnie brak jest dowodów na to, że wejście w kryptowaluty może prowadzić do zmian zachowań konsumentów związanych z wydatkami – w naszym przypadku średnia wartość transakcji wynosi 21,64 €, co daje wynik zgodny z trendami branżowymi i normami w segmencie produktów przedpłaconych”

– skomentował Baker.

AlliancePay umożliwi dokonywanie zakupów online u wielu sprzedawców prowadzących działalność w skali globalnej. To między innymi:
  •  Amazon
  •  Deliveroo
  •  Tesco
  •  Emirates
  • Eventbrite
  •  iTunes
  • Starbucks
  •  PlayStation
Najważniejsze wnioski płynące z omówionej w trakcie webinaru prezentacji Blaira Bakera „AlliancePay: Pierwsze 80 dni” to:
  •  Pomyślnie zbudowano funkcjonalny blockchain i stworzono aplikacje
  •  DASC zyskuje płynność handlową
  •  System przetwarza i rozlicza setki transakcji związanych z zakupami
  •  Wśród firm, z oferty których można korzystać, są największe marki na świecie.
  •  DASC jest wymienialny na globalne waluty tradycyjne
  •  Sposób korzystania z kart płatniczych jest zgodny z globalnymi trendami i wzorcami
  • Sposób prowadzenia sprawozdawczości dotyczącej blockchaina i transakcji zwiększa przejrzystość
  • Wykorzystanie kart prawdopodobnie wzrośnie wraz z wprowadzeniem do obiegu kart fizycznych