Giełdy rozpoczęły handel Dascoinem

DasCoin, Waluta Zaufania i nośnik wartości w DasEkosystemie, zadebiutował na trzech międzynarodowych giełdach kryptowalut.

Uroczysty debiut miał miejsce w Londynie i był zwieńczeniem trwających dwa lata, dokładnie zaplanowanych przygotowań i działań strategicznych, których celem był rozwój platformy biznesowej.

Jednostkami DasCoin będzie można obracać wyłącznie na giełdach, które stosują metody uwierzytelniania zgodne z polityką „Poznaj swojego klienta” (z ang. KYC – Know Your Customer), którą realizuje DasCoin. Potwierdza to jej status jako Waluty Zaufania.

Publiczny handel DasCoinem to ważny kamień milowy w rozwoju firmy, a jednoczesne wejście na giełdy odzwierciedla zainteresowanie naszą unikatową technologią blockchain. W ten sposób spełniamy nasze obietnice odnośnie ciężkiej pracy w dalszy rozwój autorskiego blockchaina DasCoin, złożone podczas jego inauguracji w marcu ubiegłego roku"

– powiedział Michael Mathias, prezes zarządu DasCoin.

Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z trzema partnerskimi giełdami. Kolejny etap rozwoju otwieramy zarówno u boku graczy o ugruntowanej pozycji, jak również w towarzystwie nowych, innowacyjnych platform. Nie możemy doczekać się ogłoszenia startu współpracy z kolejnymi partnerami, wraz z dalszą ekspansją naszego aliansu opartego na technologii blockchain"

– dodał Mathias.

DasCoin debiutuje na następujących giełdach:
- European Blockchain Exchange (EUBX),
- BTC Alpha,
- Coinfalcon.

Od uruchomienia blockchaina w marcu 2017 roku wykuto (ang. „minting”) już 750 mln jednostek DasCoin. Członkowie społeczności NetLeaders nabywają licencje, które zapewniają im dostęp do określonej liczby Cykli, czyli jednostek wartości blockchaina. Cykle można wykorzystać do zakupu różnych usług cyfrowych lub umieścić je w tzw. Kolejce wykuwania DasCoin (ang. „minting queue”) i zamienić w jednostki tej cyfrowej waluty. Łączna liczba wykutych DasCoinów sięgnie docelowo 8,589 mld. DasCoin korzysta z najwyższej klasy technologii blockchain, opartej na technologii rozproszonych rejestrów (DLT - Distributed Ledger Technology) BitShares, znanej jako Graphene. BitShares to najdłużej istniejący rejestr i jeden z najbardziej wydajnych, o pojemności przekraczającej 100 tys. transakcji na sekundę.

1 kwietnia 2018 roku DasCoin upublicznił kod źródłowy swojego blockchaina w serwisie Github. Tym samym, zgodnie ze swoją polityką transparentności, dał możliwość wglądu i analizy dowolnego fragmentu swojego blockchaina.

DasCoiny nie są „wydobywane” (ang. „mining”) tak jak Bitcoin, czy inne waluty cyfrowe, które pozyskuje się w zamian za wykonaną pracę (model „proof-of-work”). Zastosowanie procesu wykuwania (ang. „minting”) i alternatywnego modelu („proof-of-value”) w znacznym stopniu ogranicza wykorzystanie energii elektrycznej (metoda jest przyjazna środowisku) i bardziej sprawiedliwie dystrybuuje wartość w systemie.