DasCoin gotowy by wejść na giełdy publiczne

Twórcy DasCoin, Waluty Zaufania i nośnika wartości w DasEkosystemie, zakończyli dwuletnie, szczegółowo zaplanowane przygotowania i działania strategiczne, których celem był rozwój platformy biznesowej. Firma z dumą ogłasza, że DasCoin jest gotowy by wejść na giełdy publiczne, co nastąpi podczas uroczystego debiutu w Londynie, w najbliższy piątek, 27 kwietnia 2018 r.

Aby umacniać pozycję DasCoin jako Waluty Zaufania, jej jednostkami będzie można obracać wyłącznie na giełdach, które ściśle przestrzegają metod uwierzytelniania zgodnych z polityką „Poznaj swojego klienta” (z ang.  KYC - Know Your Customer) realizowaną przez DasCoin. Wejście DasCoin na giełdy publiczne zostało starannie zaplanowane przez okres dwóch lat od  powstania i w tym tygodniu stanie się faktem.

Zrealizowaliśmy już dwa kamienie milowe. Pierwszym było uruchomienie blockchaina DasCoin 31 marca 2017 roku, gdy wykuto pierwszą jednostkę naszej cyfrowej waluty. Następnie, 30 września, uruchomiliśmy opartą na technologii blockchain giełdę wewnętrzną, która od tego dnia działa nieprzerwanie, 24 godziny na dobę. Osiągnęliśmy pierwsze dwa z wyznaczonych celów. Teraz zrealizujemy trzeci. W przyszłym tygodniu będzie już można obracać naszą walutą na giełdach publicznych. Będzie to najważniejszy moment w historii DasEkosystemu, z radością powitamy nowych członków naszej społeczności, a DasCoin rozpocznie kolejny etap rozwoju”

– powiedział Michael Mathias, prezes zarządu DasCoin.

Od marca 2017 roku „wykuto” (ang. „minting”) już 750 milionów jednostek DasCoin. Członkowie społeczności NetLeaders nabywają licencje, które zapewniają im dostęp do określonej liczby Cykli, jednostek wartości blockchaina. Cykle można wykorzystać do zakupu różnych usług cyfrowych lub umieścić je w tzw. Kolejce wykuwania DasCoin (ang. „minting queue”) i zamienić w jednostki tej cyfrowej waluty. Łączna liczba wykutych DasCoinów sięgnie docelowo 8,589 mld.

DasCoin korzysta z najwyższej klasy technologii blockchain, opartej na technologii rozproszonych rejestrów (DLT - Distributed Ledger Technology) BitShares, znanej jako Graphene. BitShares to najdłużej istniejący rejestr i jeden z najbardziej wydajnych, o pojemności przekraczającej 100 tys. transakcji na sekundę.

1 kwietnia 2018 roku DasCoin upublicznił kod źródłowy swojego blockchaina w serwisie Github. Tym samym, zgodnie ze swoją polityką transparentności, dał możliwość wglądu i analizy dowolnego fragmentu swojego blockchaina.

DasCoiny nie są „wydobywane” (ang. „mining”) tak jak Bitcoin, czy inne waluty cyfrowe, które pozyskuje się w zamian za wykonaną pracę (model „proof-of-work”). Zastosowanie procesu wykuwania (ang. „minting”) i alternatywnego modelu („proof-of-value”) w znacznym stopniu ogranicza wykorzystanie energii elektrycznej (metoda jest przyjazna środowisku) i bardziej sprawiedliwie dystrybuuje wartość w systemie.

Wpływ społeczny i blockchain: Planowanie zrównoważonej przyszłości

Zrównoważona odpowiedzialność za ludzi, planetę i zyski.  Kryptowaluty mają kluczowe znaczenie dla zrównoważonego globalnego rozwoju.

DasCoin debiutuje na CoinBene – jednej z największych giełd azjatyckich

DasCoin zadebiutował dziś na giełdzie CoinBene, zapewniając globalnej społeczności kryptowalutowej dostęp do kolejnego ważnego rynku i czyniąc następny krok ku dynamicznej ekspansji. Choć CoinBene funkcjonuje krócej niż jeden rok, systematycznie zajmuje wysoką pozycję w rankingu CoinMarketCap.

Blair Baker, prezes AlliancePay, ogłosił, że pilotażowe rozwiązanie służące do dokonywania cyfrowych płatności, które jest wstępną wersją DasPay, po pierwszych 80 dniach funkcjonowania dowiodło tworzenia się płynności handlowej dla waluty DasCoin.. Podczas odbywając