DasCoin gotowy by wejść na giełdy publiczne

Londyn, 25 kwietnia 2018 r.: Twórcy DasCoin, Waluty Zaufania i nośnika wartości w DasEkosystemie, zakończyli dwuletnie, szczegółowo zaplanowane przygotowania i działania strategiczne, których celem był rozwój platformy biznesowej. Firma z dumą ogłasza, że DasCoin jest gotowy by wejść na giełdy publiczne, co nastąpi podczas uroczystego debiutu w Londynie, w najbliższy piątek, 27 kwietnia 2018 r.

Aby umacniać pozycję DasCoin jako Waluty Zaufania, jej jednostkami będzie można obracać wyłącznie na giełdach, które ściśle przestrzegają metod uwierzytelniania zgodnych z polityką „Poznaj swojego klienta” (z ang. KYC - Know Your  Customer) realizowaną przez DasCoin. Wejście DasCoin na giełdy publiczne zostało starannie zaplanowane przez okres dwóch lat od powstania i w tym tygodniu stanie się faktem.

Zrealizowaliśmy już dwa kamienie milowe. Pierwszym było uruchomienie blockchaina DasCoin 31 marca 2017 roku, gdy wykuto pierwszą jednostkę naszej cyfrowej waluty. Następnie, 30 września, uruchomiliśmy opartą na technologii blockchain giełdę wewnętrzną, która od tego dnia działa nieprzerwanie, 24 godziny na dobę. Osiągnęliśmy pierwsze dwa z wyznaczonych celów. Teraz zrealizujemy trzeci. W przyszłym tygodniu będzie już można obracać naszą walutą na giełdach publicznych. Będzie to najważniejszy moment w historii DasEkosystemu, z radością powitamy nowych członków naszej społeczności, a DasCoin rozpocznie kolejny etap rozwoju”

– powiedział Michael Mathias, prezes zarządu DasCoin.

Od marca 2017 roku „wykuto” (ang. „minting”) już 750 milionów jednostek DasCoin. Członkowie społeczności NetLeaders nabywają licencje, które zapewniają im dostęp do określonej liczby Cykli, jednostek wartości blockchaina. Cykle można wykorzystać do zakupu różnych usług cyfrowych lub umieścić je w tzw. Kolejce wykuwania DasCoin (ang. „minting queue”) i zamienić w jednostki tej cyfrowej waluty. Łączna liczba wykutych DasCoinów sięgnie docelowo 8,589 mld.

DasCoin korzysta z najwyższej klasy technologii blockchain, opartej na technologii rozproszonych rejestrów (DLT - Distributed Ledger Technology) BitShares, znanej jako Graphene. BitShares to najdłużej istniejący rejestr i jeden z najbardziej wydajnych, o pojemności przekraczającej 100 tys. transakcji na sekundę.

1 kwietnia 2018 roku DasCoin upublicznił kod źródłowy swojego blockchaina w serwisie Github. Tym samym, zgodnie ze swoją polityką transparentności, dał możliwość wglądu i analizy dowolnego fragmentu swojego blockchaina.

DasCoiny nie są „wydobywane” (ang. „mining”) tak jak Bitcoin, czy inne waluty cyfrowe, które pozyskuje się w zamian za wykonaną pracę (model „proof-of-work”). Zastosowanie procesu wykuwania (ang. „minting”) i alternatywnego modelu („proof-of-value”) w znacznym stopniu ogranicza wykorzystanie energii elektrycznej (metoda jest przyjazna środowisku) i bardziej sprawiedliwie dystrybuuje wartość w systemie.

O DasCoin

DasCoin (DASC) to kolejny krok w ewolucji pieniądza, oparty na technologii blockchain sposób przechowywania i wymiany wartości oraz centralny element DasEkosystem, innowacyjnego systemu cyfrowych aktywów. Opracowany z myślą o optymalizacji zalet i eliminacji wad walut będących obecnie w obiegu. DasCoin jest szybki, wydajny, stabilny, bezpieczny i skalowalny.

Twórcy DasCoin wdrażają udoskonaloną walutę cyfrową. Jej przewagą nad innymi rozwiązaniami jest wysoka efektywność operacyjna, zwiększona pojemność w zakresie liczby przetwarzanych transakcji, rozproszona dystrybucja, lepsze zarządzanie i pełna zgodność z regulacjami. Chroniony przez najbardziej zaawansowane protokoły bezpieczeństwa oraz koncesjonowany blockchain, DasCoin jest pionierem w branży, który pretenduje by dołączyć do konwencjonalnych walut głównego obiegu, jako pierwsza powszechna cyfrowa waluta świata.

DasCoin to w pełni uwierzytelniona (KYC) globalna społeczność użytkowników, koncesjonowana technologia blockchain, zintegrowany ekosystem, zdecentralizowany portfel cyfrowy, oparty na systemie motywacyjnym model marketingowy, najlepsza w swojej klasie technologia transakcyjna oraz cechujący się interoperacyjnością protokół blockchain.

Więcej informacji na:
https://dascoin.com/pl/ (PL),
https://dascoin.prowly.com/ (PL)
https://dascoinexplorer.com (EN).

Dodatkowe informacje na temat DasCoin

Blockchain DasCoina potwierdza transakcje w zaledwie 6 sekund, czas ten nie wydłuży się mimo stałego rozwoju sieci.

Blockchain DasCoina realizuje ponad 100 000 transakcji na sekundę, co umożliwia efektywne wykorzystanie tej technologii w biznesie, bez ryzyka przestojów.

W połączeniu z bezpiecznym portfelem cyfrowym, spektrum usług i aplikacji, technologia DasCoin jest sercem DasEcosystem, najbardziej zintegrowanego ekosystemu blockchain na świecie.

DasPay to pierwszy mobilny portfel kryptowalutowy, który ma umożliwić płacenie DasCoinem w sieci 60 milionów punktów usługowo-handlowych, bezpośrednio z poziomu smartfona. Stworzona wspólnie z partnerem technologicznym Carta Worldwide, aplikacja DasPay ma umożliwić każdej firmie akceptującej Visa i Mastercard akceptowanie DasCoin, bez ingerencji w używaną w punkcie sprzedaży technologię. Debiut DasPay przygotowywany jest na 2018 rok.

Koncesjonowany blockchain DasCoina oznacza, że każdy z węzłów (nods) jest zweryfikowany i posiada licencję a portfel cyfrowy WebWallet wymaga od uczestników społeczności pełnego uwierzytelnienia zgodnie z procedurą KYC (Know Your Customer – „Poznaj Swojego Klienta”) i użycia validatora, fizycznego urządzenia szyfrującego do autoryzacji dostępu i ochrony środków.

Zarówno konsumenci, jak i partnerzy mają obowiązek przejść procedurę uwierzytelnienia KYC, jeszcze zanim dołączą do społeczności, co zapewnia wyższy poziom zgodności (compliance) i spójność ze standardami AML (Anti-Money Laundering) i CFT (Countering Financing Terrorism).

Dzięki responsywnemu i przejrzystemu systemowi zarządzania DasCoin może dostosowywać się szybko do zmian regulacyjnych, w zakresie ładu korporacyjnego i compliance oraz nowych wymagań w otoczeniu konkurencyjnym.

DasCoin utrzymuje i rozwija swoją infrastrukturę zgodnie ze światowymi standardami, przewidując przyszłe trendy i ryzyka po to, aby zagwarantować najwyższy poziom bezpieczeństwa systemu.

Przyjazna środowisku naturalnemu technologia blockchain zużywa minimum zasobów energii bez uszczerbku na wydajności systemu.

Blockchain DasCoina został uruchomiony 31 marca 2017 roku w Zurichu. W procesie mintingu, gdzie całkowita podaż ograniczona jest do 8,5 miliardów jednostek, pozyskano już ponad 750 milionów DasCoinów.

Kontakt dla mediów:

Biuro Prasowe DasCoin