Bankier inwestycyjna i mentorka startupów Anna Hejka pierwszą Przewodniczącą Rady Doradczej DasCoin

Ekspertka bankowości inwestycyjnej i komercyjnej, Private Equity i Venture Capital oraz jurorka znana z telewizyjnego show „Dragons' Den – Jak zostać milionerem” pokieruje Radą Doradczą zespołu tworzącego innowacyjną kryptowalutę

Londyn, 23 kwietnia 2018 r.: Na czele Rady Doradczej spółki DasCoin, twórcy cyfrowej waluty opartej na technologii blockchain, będącej centralnym elementem systemu cyfrowych aktywów DasEcosystem, stanęła była bankier inwestycyjna i komercyjna, Anna Hejka.

Anna Hejka wnosi do DasCoin swoje bogate doświadczenie, jako założycielka ponad 20 firm, partner zarządzający sześcioma funduszami Private Equity i Venture Capital, bankier inwestycyjna i komercyjna oraz anioł biznesu, stając się pierwszą kobietą w Radzie i jednocześnie jej Przewodniczącą.

Anna Hejka jest doświadczoną przedsiębiorczynią, założycielką pięciu funduszy Private Equity i Venture Capital. Pracowała też jako dyrektor ds. bankowości korporacyjnej w JP Morgan Chase i jako bankier inwestycyjna w Salomon Brothers. Uhonorowana wieloma nagrodami, przyznano jej m.in. tytuły Globalnego Lidera Jutra Światowego Forum Ekonomicznego i Anioła Biznesu Roku Europejskiej Sieci Aniołów Biznesu, występowała też jako juror w polskiej edycji telewizyjnego show „Dragons' Den – Jak zostać milionerem”.

Anna Hejka dołączyła w ramach Rady do byłego doradcy w Białym Domu prof. Augustina Ha Ton Vinha, byłego wiceprezesa Volvo CE dr Eberharda Wedekinda i byłego dyrektora zarządzającego Compaq Computer Asia Pacific, wspierając projekt DasCoin w przygotowaniach do wejścia na giełdy publiczne 27 kwietnia 2018 roku.

Zdecydowałam się dołączyć do Rady Doradczej DasCoin, ponieważ firma ma szansę odnieść ogromny sukces. Jej cyfrowy, otwarty i współdzielony model biznesowy tworzy skalowalny ekosystem powiązanych ze sobą społeczności producentów i konsumentów. Jest ukoronowaniem pracy wielu wspaniałych ludzi, dzięki którym powstał. Projekt rozrasta się niezwykle dynamicznie. Jestem uhonorowana możliwością kierowania Radą DasCoin w tak przełomowym momencie”

- komentuje swoją nominację Anna Hejka.

DasCoin ma potencjał by zburzyć utarte schematy z korzyścią dla wszystkich konsumentów. Dlatego moim celem jest zapewnić wszystkim ciężko pracującym przy projekcie osobom jak najwięcej wsparcia, by mogły z sukcesem rozwijać to rewolucyjne rozwiązanie”

– dodała Hejka.

Zaangażowanie liderów biznesu kalibru Anny Hejki w naszej Radzie Doradczej to dowód na coraz większą siłę DasCoina. Do Rady, w której skład wchodzą wybitni międzynarodowi eksperci, Anna wnosi element przywództwa. Wspólnie współtworzymy DasCoin – międzynarodową walutę zaufania”

– powiedział Michael Mathias, założyciel DasCoina.

Powołanie Anny Hejki na Przewodniczącą Rady Doradczej DasCoin Hong Kong miało miejsce równolegle z symbolicznym otwarciem cyfrowego ekosystemu – publikacją kodu źródłowego blockchaina na GitHubie.

O DasCoin

DasCoin (DASC) to kolejny krok w ewolucji pieniądza, oparty na technologii blockchain sposób przechowywania i wymiany wartości oraz centralny element DasEcosystem, innowacyjnego systemu cyfrowych aktywów. Opracowany z myślą o optymalizacji zalet i eliminacji wad walut będących obecnie w obiegu. DasCoin jest szybki, wydajny, stabilny, bezpieczny i skalowalny.

Twórcy DasCoin wdrażają udoskonaloną walutę cyfrową. Jej przewagą nad innymi rozwiązaniami jest wysoka efektywność operacyjna, zwiększona pojemność w zakresie liczby przetwarzanych transakcji, rozproszona dystrybucja, lepsze zarządzanie i pełna zgodność z regulacjami. Chroniony przez najbardziej zaawansowane protokoły bezpieczeństwa oraz koncesjonowany blockchain, DasCoin jest pionierem w branży, który pretenduje by dołączyć do konwencjonalnych walut głównego obiegu, jako pierwsza powszechna cyfrowa waluta świata.

DasCoin to w pełni uwierzytelniona (KYC) globalna społeczność użytkowników, koncesjonowana technologia blockchain, zintegrowany ekosystem, zdecentralizowany portfel cyfrowy, oparty na systemie motywacyjnym model marketingowy, najlepsza w swojej klasie technologia transakcyjna oraz cechujący się interoperacyjnością protokół blockchain.

Więcej informacji na:
https://dascoin.com/pl/ (PL),
https://dascoin.prowly.com/ (PL)
https://dascoinexplorer.com (EN).

Dodatkowe informacje na temat DasCoin

Blockchain DasCoina potwierdza transakcje w zaledwie 6 sekund, czas ten nie wydłuży się mimo stałego rozwoju sieci.

Blockchain DasCoina realizuje ponad 100 000 transakcji na sekundę, co umożliwia efektywne wykorzystanie tej technologii w biznesie, bez ryzyka przestojów.

W połączeniu z bezpiecznym portfelem cyfrowym, spektrum usług i aplikacji, technologia DasCoin jest sercem DasEcosystem, najbardziej zintegrowanego ekosystemu blockchain na świecie.

DasPay to pierwszy mobilny portfel kryptowalutowy, który ma umożliwić płacenie DasCoinem w sieci 60 milionów punktów usługowo-handlowych, bezpośrednio z poziomu smartfona. Stworzona wspólnie z partnerem technologicznym Carta Worldwide, aplikacja DasPay ma umożliwić każdej firmie akceptującej Visa i Mastercard akceptowanie DasCoin, bez ingerencji w używaną w punkcie sprzedaży technologię. Debiut DasPay przygotowywany jest na 2018 rok.

Koncesjonowany blockchain DasCoina oznacza, że każdy z węzłów (nods) jest zweryfikowany i posiada licencję a portfel cyfrowy WebWallet wymaga od uczestników społeczności pełnego uwierzytelnienia zgodnie z procedurą KYC (Know Your Customer – „Poznaj Swojego Klienta”) i użycia validatora, fizycznego urządzenia szyfrującego do autoryzacji dostępu i ochrony środków.

Zarówno konsumenci, jak i partnerzy mają obowiązek przejść procedurę uwierzytelnienia KYC, jeszcze zanim dołączą do społeczności, co zapewnia wyższy poziom zgodności (compliance) i spójność ze standardami AML (Anti-Money Laundering) i CFT (Countering Financing Terrorism).

Dzięki responsywnemu i przejrzystemu systemowi zarządzania DasCoin może dostosowywać się szybko do zmian regulacyjnych, w zakresie ładu korporacyjnego i compliance oraz nowych wymagań w otoczeniu konkurencyjnym.

DasCoin utrzymuje i rozwija swoją infrastrukturę zgodnie ze światowymi standardami, przewidując przyszłe trendy i ryzyka po to, aby zagwarantować najwyższy poziom bezpieczeństwa systemu.

Przyjazna środowisku naturalnemu technologia blockchain zużywa minimum zasobów energii bez uszczerbku na wydajności systemu. Blockchain DasCoina został uruchomiony 31 marca 2017 roku w Zurichu. W procesie mintingu, gdzie całkowita podaż ograniczona jest do 8,5 miliardów jednostek, pozyskano już ponad 600 milionów DasCoinów.

Kontakt dla mediów:

Biuro Prasowe DasCoin